Zelf blijven koken stimuleert zelfredzaamheid

Nu langer veiliger blijven koken op het eigen vertrouwde fornuis met slimme fornuisknoppen. Een nieuwe Nederlands vinding voor het stimuleren van veiliger kookgedrag.

Langer zelfstandig thuis blijven wonen? Het vasthouden aan een vertrouwd kook- en eetpatroon helpt om langer zelfredzaam te blijven. Veiliger kookgedrag is daarbij noodzakelijk. Blijven koken op het vertrouwde fornuis, maar wel veiliger met behulp van nieuwe slimme stovebug fornuisknoppen.

Zelf de regie houden om comfortabel en met plezier thuis te wonen! Volgens de Senioren Society, adviseurs in zelfredzaamheid bij ouderen, betekent dit onder meer dat goede en actieve leefpatronen zo lang mogelijk moeten worden volgehouden. De dagelijkse routine van boodschappen doen, een gezonde maaltijd samenstellen en klaarmaken op een vertrouwde manier helpt bij het comfortabel en zelfstandig ouder worden. Dat betekent tijdig aanpassingen doen in huis om ook over een aantal jaar veilig te blijven koken.

Tijdig omschakelen naar een veiligere manier van koken

Het tijdig aanpassen van de keuken is cruciaal om ook in de toekomst makkelijk en veilig te blijven koken, aldus het advies van de Senioren Society. Investeren in een nieuw inductie kooktoestel is een mogelijkheid, veiliger en makkelijk schoon te houden, maar vergt wel gewenning. Als die omschakeling tijdig gebeurt is het een optie.

Keukenbrand voorkomen door het aanleren van veiliger kookgedrag

De mening van brandweer is helder als het gaat om brandpreventie in de keuken, ‘gevaarlijke situaties tijdens het koken worden met name voorkomen door gedragsverandering’.

Diverse publicaties van de IFV (kenniscentrum van de brandweer) laten zien dat brandmelders, blus- en vluchtmiddelen in geval van senioren vaak minder effectief zijn. Bij brand snel en adequaat ingrijpen of vluchten is voor ouderen lastig, met als gevolg dat er jaarlijks veel ongelukken gebeuren en helaas vele tientallen doden in de leeftijd boven de 65 te betreuren zijn. Brandpreventie door het aanleren van veiliger kookgedrag is daarom beter; behoedzamer koken op het vertrouwde fornuis en deze niet vergeten uit te zetten.

Slimme fornuisknoppen helpen veiliger te koken

Op basis van deze bevindingen en advies heeft de Nederlandse startup Domotect een nieuw brandpreventie-hulpmiddel ontwikkeld, stovebug. Universele, slimme fornuisknoppen die een veiliger kookgedrag stimuleren en waarschuwen als een pit lang aanstaat. De stovebug knoppen vervangen de bestaande draaiknoppen van de meest gangbare gasfornuizen en elektrische kookplaten.

Deze fornuisknop traint ongemerkt een bewuster kookgedrag. De slimme knoppen zien of een kookpit is ingeschakeld en helpen daaraan herinneren tijdens het koken, met een lichtpatroon in de kleuren van een stoplicht en af en toe een vriendelijk piepje. Vanaf 25 minuten hoort men een duidelijke waarschuwingssignaal dat helpt voorkomen dat een ingeschakelde pit vergeten wordt.

Veiliger blijven koken op eigen fornuis, tijdig mee beginnen voor langer kookplezier!

“Het grote voordeel van het plaatsen van een paar veilige fornuisknoppen is dat brandpreventie in de keuken laagdrempelig is en zonder hoge kosten. Langer zelfredzaam blijven; dus gewoon blijven koken op het bekende fornuis en daarmee het actieve dagelijkse kookpatroon nog jaren voortzetten!” aldus Dingco Geijtenbeek (53) bedenker van de veilige Stovebug fornuisknop.

Betsy de Keizer (77) directeur van de Senioren Society voegt daaraan toe: “Zelf regie houden over uw eigen leven betekent ook zorgen dat u zo lang mogelijk zelf blijft koken. Na zo ongeveer uw 80e wordt het steeds lastiger nieuwe dingen te leren als bijvoorbeeld koken op inductie. Gebruik en leer dus tijdig zaken die u straks nodig hebt.

Het is geweldig dat er nu een eenvoudige en betaalbare oplossing is om veilig te blijven koken op het eigen fornuis. Ook bij de stovebug fornuisknoppen geldt: vroeg mee beginnen, als u vitaal bent, dan bent u er later aan gewend. En, aangebrande rijst of erger komt dan niet meer voor.”

Geef een reactie