Zelfonderzoek kan sneller en beter

Zelfonderzoek kan sneller en beter. ‘Ziekenhuizen administreren slecht.’ Dit kopte het FD eerder dit jaar. De complexiteit, de veranderlijkheid en soms ook de ambiguïteit van de wet- en regelgeving maken dat behandelaren en de zorgadministratie gewoonweg niet doorhebben dat ze regelmatig onrechtmatig registreren.

(Tekst: Zorgvisie)

De zorgbranche heeft afspraken gemaakt over de wijze waarop instellingen zichzelf moeten controleren, de zogenoemde zelfonderzoeken. Deze afspraken zijn vertaald naar ruim zeventig (!) data-analyses, met daar bovenop ook nog eens controles die uitsluitend door dossieronderzoek kunnen worden uitgevoerd. Uit de zelfonderzoeken komen veel onrechtmatige declaraties naar voren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de registratie van meerdere verpleegdagen op dezelfde dag bij dezelfde patiënt of gelijktijdige registratie van meerdere zorgproducten voor dezelfde zorgvraag van dezelfde patiënt.

Onrechtmatige declaraties

Opmerkelijk is dat ziekenhuizen nu al voor het derde jaar op rij de zelfonderzoeken uitvoeren en dat er iedere keer weer grote hoeveelheden onrechtmatige declaraties naar voren komen. Doordat de zorgadministratie achteraf de onrechtmatige declaraties corrigeert, blijft het lerende effect uit. Sommige instellingen zijn op de goede weg met continue monitoring van de rechtmatigheid van hun registraties, maar er zijn ook instellingen die de eerste stappen daarvoor nog moeten zetten.

Lees hier verder

 

Geef een reactie