Ziekenhuispatiënt steeds duurder

De gemiddelde ziekenhuispatiënt wordt steeds duurder. ‘De omzet stijgt maar de productie daalt’, aldus Anna van Poucke, sectorleider van KPMG Health.

(Tekst: Zorgvisie)

De toegenomen kosten worden veroorzaakt door een mix van factoren. Patiënten zijn ouder, de zorgvragen zijn complexer, er worden dure medicijnen gebruikt en de infrastructuur wordt steeds kostbaarder. Ook de toegenomen administratieve eisen jagen de kosten op. De trend wordt versterkt doordat minder patiënten het ziekenhuis bezoeken, een trend die mede in gang is gezet door het hoofdlijnenakkoord. ‘De ziekenhuisbestuurder zal de prijzen moeten verhogen omdat hij een lagere bezetting heeft’, aldus Van Poucke.

Kleine ziekenhuizen hebben het moeilijk

KPMG signaleert dat ziekenhuizen zoveel moeten investeren in IT, infrastructuur en ondersteunende functies dat het voor kleine ziekenhuizen steeds moeilijker is om het hoofd boven water te houden. ‘Als de omzet onder de 200 miljoen euro ligt, begint het heel krap te worden. De productie neemt af. OK’s moeten worden verbouwd vanwege strengere kwaliteitseisen en een nieuw epd kost al gauw 25 miljoen tot 30 miljoen. Als je dan bedenkt dat de laatste investering in zeven jaar moet worden afgeschreven’, zegt Van Poucke.

Lees hier verder

Geef een reactie