Ziekenhuizen melden ruim 900 calamiteiten

(Tekst: Zorgvisie)

De Nederlandse ziekenhuizen hebben in 2015 minstens 909 calamiteiten gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Ziekenhuizen zijn verplicht om incidenten te melden bij de IGZ, maar de afgelopen maanden bleek dat ze dat niet altijd doen. UMC Utrecht, het AMC, de Tergooi Ziekenhuizen en Maxima Medisch Centrum hadden dit nagelaten. In een interview met Zorgvisie schatte Hans Schoo, hoofdinspecteur curatieve zorg bij de IGZ, dat ziekenhuizen in 2014 zeker 20 calamiteiten niet hadden gemeld.

Ziekenhuizen melden calamiteiten

Nu blijkt dat ziekenhuizen veel meer calamiteiten wel melden. De NOS heeft alle 80 ziekenhuizen gevraagd hoeveel ze er hebben gemeld bij de IGZ. Het blijken er zeker 909 te zijn. Het aantal gemelde incidenten is nog veel hoger: 233.000 incidenten. Incidenten zijn onbedoelde gebeurtenissen tijdens het zorgproces die tot schade hebben geleid of hadden kunnen leiden. Een calamiteit is ernstiger. Van een calamiteit is sprake als er ernstige schadelijke gevolgen zijn voor de patiënt, soms met dodelijke afloop.

Lees hier verder

Geef een reactie