ZN: beweringen van Levi en Van den Maagdenburg kloppen niet

Onlangs besteedden Medisch Contact, Het Parool en EenVandaag aandacht aan de bewering van Marcel Levi en Frida van den Maagdenburg dat zorgverzekeraars via een voorziening geld ‘oppotten’ en dat de zorgpremie veel lager kan. Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat hun klok-klepel-beweringen simpelweg niet kloppen.

(Tekst: Zorgverzekeraars Nederland)

Zorgverzekeraars houden altijd een spaarpot aan om pieken in de zorgkosten op te vangen. Verzekerden hebben zo de garantie dat hun ziekenhuisrekening altijd wordt betaald. Deze spaarpot is wettelijk verplicht en was de afgelopen jaren onmisbaar vanwege nieuwe strenge regels vanuit Europa, hervormingen in de ziekenhuizen en de komst van de wijkverpleging in het basispakket. Als de zorgverzekeraars hun reserves niet hadden opgehoogd de afgelopen jaren, waren er grote problemen ontstaan.

Zorgpremie is onder de kostprijs

De veranderingen in wetgeving en de hervormingen zijn achter de rug en daarom is het niet langer nodig om de voorziening voor onverwachte kosten verder te vergroten. Zorgverzekeraars kunnen hun positieve resultaten en reserves teruggeven aan hun verzekerden; sinds 2014 in totaal bijna 5,5 miljard euro, zegt ook minister Bruins voor Medische Zorg. Hierdoor zijn de zorgpremies nu lager dan de werkelijke kostprijs.

Zorgverzekeraars doen sinds 2014 precies wat Levi en Van den Maagdenburg vragen, namelijk de premie verlagen vanuit de reserves. Dat kan alleen omdat ze daarvoor de reserves hebben opgebouwd. En dat geld is en blijft van de premiebetaler. Zorgverzekeraars kijken gelukkig wel naar het belang van hun verzekerden en dat belang gaat verder dan een leuke premieverlaging in het komende jaar. Ook in 2025 moet de premie betaalbaar zijn voor alle Nederlanders.

Geef een reactie