Zo kom je de extreem hete dagen door

Het is ongekend warm in Nederland. Extreme hitte is voor niemand plezierig. Kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en mensen met een chronische aandoening kunnen er zelfs serieuze gezondheidsklachten van krijgen.

(Tekst: Tjongerschans)

Wat belangrijk is met deze warmte is voldoende drinken. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je je hoofd koel houdt? SEH-arts Erwin ten Hoeve geeft vier tips om deze warme dagen door te komen.

1. Drink voldoende

Zorg dat je altijd water bij de hand hebt en drink minimaal 2 liter per dag. Met deze temperaturen transpireer je veel meer dan anders. Vul je dit niet aan met water, dan droog je binnen no time uit. 2 liter staat gelijk aan ongeveer 10 glazen.

2. Wees gematigd met alcohol

Alcohol zorgt ervoor dat je sneller uitdroogt. Het is namelijk zo dat je extra vaak moet plassen als je (veel) alcohol drinkt. Je lichaam neemt ander vocht minder goed op en zeker in de zon is dat een groot probleem. Als je toch van dat wijntje wil genieten, probeer dan vooraf, tijdens en naderhand genoeg water te drinken.

3. Pas goed op de ouderen en kwetsbaren in je omgeving

Als je ouder wordt, werkt je lichaam niet meer zo effectief. Je hebt minder dorst, je nieren werken minder goed en ook koelt je lichaam minder makkelijk af met zweten. Je kunt zo sneller uitdrogen. Dit geldt ook voor mensen met ziektes die ervoor zorgen dat ze minder goed tegen de hitte kunnen, zoals hart- en longaandoeningen, nierziekte, suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen. Of een handicap, waardoor ze minder makkelijk voor zichzelf kunnen zorgen. Daarnaast kan een simpele infectie met braken en diarree bij hitte flinke uitdroging veroorzaken.

Uitdroging kan in extreme gevallen leiden tot verwardheid en zelfs de dood. Bij ouderen is het soms moeilijk om eerdere signalen van uitdroging te herkennen. Een paar kenmerken zijn: gebarsten lippen, droge mond en tong, hoofdpijn, weinig plassen en donkere urine. Houd je omgeving in de gaten en pas goed op elkaar.

4. Verzet je niet tegen de hitte

In Nederland kunnen mensen zich behoorlijk opwinden over warm weer. Als je wilt afkoelen, is het de truc om kalm te blijven en de hitte te accepteren. Vermijd ook zware inspanningen op de warmste uren van de dag. Het RIVM zegt dat de hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11.00 en 16.00 uur. Zoek in die periode de schaduw op. Gebruik de koelere ochtend en avond voor de boodschappen of een wandeling. Dit zijn de dagen waar je er verstandig aan doet om te sjokken.

Geef een reactie