Zo zorgt Nij Smellinghe voor werkplezier

Met plezier naar je werk en met een voldaan gevoel naar huis. Daar draait het om bij werkgeluk en werkplezier. In Nij Smellinghe vinden we dit een belangrijk thema.

(Tekst: Nij Smellinghe)

Op de Dag van het werkplezier in de zorg, staan we hier extra bij stil door ons programma Aandacht Werkt in de schijnwerpers te zetten. Aandacht Werkt is voor en door collega’s. Medewerkers organiseren inspirerende activiteiten voor elkaar op het gebied van Gezondheid, Balans, Vakmanschap, Toekomst én Werkgeluk. Want wij geloven: goede zorg begint met goed zorgen voor jezelf.

Denken in oplossingen

Onze collega Arènda Broersma kan zich wel vinden in de visie van Nij Smellinghe. Zij volgde de workshop Positief Denken van Aandacht Werkt en heeft gemerkt dat het aan twee kanten effect heeft. Ze heeft er voor haarzelf iets aan, maar ook in haar zorg aan patiënten. Arènda werkt als laborante klinische neurofysiologie (KNF-laborant) op de polikliniek Neurologie van Nij Smellinghe. Vanuit haar functie doet ze onderzoek naar stoornissen in de werking van het zenuwstelsel en de bloedvoorziening van de hersenen.

“Vaak is onze eerste vraag aan een patiënt wat voor probleem hij heeft en wat hij niet meer kan. Terwijl het juist zo belangrijk is om te kijken wat iemand nog wel kan en waar hij gelukkig van wordt. Ik probeer in mijn contact met patiënten altijd die switch te maken door positief te denken in oplossingen. Toen ik de uitnodiging voor de workshop ‘Positief denken’ voorbij zag komen, heb ik me meteen aangemeld.”

“Aan het begin van de workshop kregen we uitleg over hoe ons brein werkt en op welke plekken onze positieve gedachten zitten. Voor mij als laborant klinische neurofysiologie was dat een leuke vak-connectie. Daarna zijn we zelf aan de slag gegaan met verschillende vraagtechnieken: probleemgerichte vragen en oplossingsgerichte vragen. Door met beide technieken te oefenen, merk je hoe zeer je mindset en vraagstelling van invloed zijn op het gevoel dat je iemand geeft tijdens een gesprek. Deze kennis kun je meteen toepassen op de werkvloer.”

“Een luisterend oor is het beste medicijn”

“Ik ben ontzettend blij dat er binnen Nij Smellinghe aandacht is voor positieve psychologie en positief denken. Daarmee kunnen we patiënten zo veel meer bieden dan alleen de beste behandeling. De menselijke factor en het gevoel dat er naar je geluisterd wordt, is essentieel in ons werk. Een luisterend oor is het beste medicijn.”

Geef een reactie