Zonnatura oplosthee gezond?

Zonnatura 20 kruiden oplosthee, klinkt gezond toch? Wij onderzochten het!

Zonnatura is al jaren bekend als 1 van de grootste vertegenwoordigers van biologische producten in de supermarkt. Regelmatig hoor ik ook van cliënten dat ze verschillende producten zoals de repen, de muesli/cruesli varianten en de (oplos)thee gebruiken.  Vandaag neem ik de 20 kruiden oplosthee onder de loep.  Ben je of ken je iemand die deze thee drinkt? Lees en/of deel dan dit bericht!

(Tekst: Froukje Noordenbos)

Zonnatura maakt alleen gebruik van de beste ingrediënten uit de natuur. Neem nou Zonnatura 20 kruiden oplosthee. Deze oplosthee bevat een 100% natuurlijk kruidenextract van 20 verschillende soorten kruiden, waaronder korenbloem, munt, IJslands mos en eucalyptus. De druivensuiker en rietsuiker maken de thee op een natuurlijke wijze lekker zoet. Lekker voor elk moment van de dag. Zonnatura 20 kruiden oplosthee, van nature lekkerder.

Dit is wat er op de website van Zonnatura en op de verpakking over het product gezegd wordt. Klinkt geweldig toch? Dit wil ik de hele dag wel drinken!

Uiteraard ga ik het dan ook even proeven. Ik ben wel benieuwd waarom mensen dit dan zo lekker vinden. Met 4 theelepels en 150 ml water kun je 1 kopje thee zetten. Het ruikt i.i.g. wel lekker kruidig. Daar gaat ie, de eerste slok, hmm, ja de smaak is lekker! Je proeft wel de verschillende kruiden. Maar wat me eigenlijk het meest opvalt is dat de thee ook heel zoet is… Daarom vinden jullie het zo lekker he?!  Ok, tijd voor nader onderzoek!

Als ik naar de website surf komt er meteen in beeld; Zonnatura staat achter biologisch! Top! Denk ik dan, daar hou ik van! Maar helaas geldt dit niet voor alle producten  van Zonnatura. Dit is ook de reden waarom je Zonnatura producten niet in biologische winkels tegenkomt. Deze mogen namelijk alleen maar 100% biologische producten verkopen. Iets wat Zonnatura op iedere verpakking claimt maar helaas niet altijd waarmaakt..

De smaak is lekker en de verpakking doet geloven dat je echt een heel gezond kopje thee drinkt, echter als ik naar de ingrediënten- en voedingswaardelijst kijk word ik daar toch iets minder vrolijk van..

De ingrediëntenlijst

Ingrediënten op verpakkingen staan altijd in volgorde van de hoeveelheid die je in een product vindt. Dat betekent dat het ingrediënt dat als eerste staat aangegeven er het meeste in zit. In dit geval is dat druivensuiker. Gevolgd door rietsuiker en karamel. Dus de eerste drie ingrediënten zijn gewoon suiker!!!! De kruiden volgen daarna, zoals je hieronder kunt zien zijn de 20 kruiden maar liefst voor 1,5 % te vinden in de thee…

Ingrediëntenlijst

Druivensuiker, rietsuiker, karamel, kruidenextract 1,5% (zoethoutwortel, weegbreeblad, braamblad, muntblad, kamillebloesem, heemst, eucalyptusblad, vlierbloesem, IJslands mos, klaproos, zwarte toortsbloesem, korenbloembloesem, lindebloesem, kaasjeskruidbloesem, goudsbloembloesem, salieblad, duizendbladbloesem, sleutelbloembloesem, steranijs, tijm), natuurlijk aroma (munt, eucalyptus, menthol), natuurlijk anijsaroma met andere natuurlijke aroma’s.

Dan de voedingswaarden, als je dit staand leest dan moet je misschien eerst even gaan zitten.

Voedingswaardetabel    
Voedingswaarde Per 100 gram Per kopje met 150 ml water bereid
Energie (kJ / kcal) 1576 kJ / 371 kcal 106 kJ / 25 kcal
Vetten <1 g <0,1 g
  • Waarvan verzadigde vetten
<1 g <0,1 g
Koolhydraten 92,6 g!!!! 6,2 g
  • Waarvan suikers
92,2 g!!!! 6,2 g
Vezels 0,1 g <0,1 g
Eiwitten <0,1 g <0,1 g
Zout <0,1 g <0,1 g

Bron: www.zonnatura.nl

Even een snelle berekening;

1 kopje thee komt dan neer op 25 kcal, dit staat gelijk aan 3 theelepels gewone witte suiker in een kopje thee van 150 ml. (Dit zijn de kleine kopjes)

Conclusie

Denk je gezond bezig te zijn met je Zonnatura thee maar niks is minder waar. Deze oplosthee bestaat gewoon voor het grootste gedeelte uit SUIKER! Dat waar je misschien net mee bezig was om een beetje minder van te gebruiken…

Begrijp me niet verkeerd, niet alles van Zonnatura hoeft de deur uit! Maar lees de verpakking voordat je het in je winkelwagentje gooit!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar laat je niet verleiden door die verpakkingen met hun prachtige veelbelovende gezondheidsclaims. Neem in plaats van de controle in eigen handen, neem even de tijd, en lees net even verder dan dat. Draai de verpakking eens om, kijk eens naar de ingrediënten- en voedingswaardenlijst en maak dan je keuze!

Vragen?

Kom je ergens niet uit? Heb je een vraag over een product? Of heb je een product waarvan je graag een blik van een dietist over heen wil laten gaan? Laat het ons weten!

Froukje Noordenbos
Dietist bij Balanza

Geef een reactie