Zorginstituut komt met verplichte richtlijnen

Zorginstituut Nederland beëindigt deze maand in één klap twee medische ruzies. De toezichthouder op de basisverzekering maakt voor het eerst gebruik van zijn zogenoemde doorzettingsmacht, waarbij meningsverschillen kunnen worden beslecht als belanghebbenden er zelf niet uitkomen. Zowel rond de geboortezorg als rond de intensive care in ziekenhuizen wordt ingegrepen.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Vrijdag publiceert Zorginstituut Nederland de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg, die bijdraagt aan betere begeleiding van zwangere vrouwen en het verminderen van kindersterfte. Beroepsverenigingen van gynaecologen en verloskundigen konden het niet eens worden over die kwaliteitsstandaard en de verdeling van geld. Vandaar dat de toezichthouder zelf de knoop doorhakt.

Zorginstituut Nederland

Dat gebeurt binnenkort nog een keer. Op 17 juli stelt Zorginstituut Nederland ook de kwaliteitsstandaard IC vast na een jaren voortslepend dispuut. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) uitte onlangs grote zorgen over het concept. Daarin is de kwaliteit van de intensive care geneeskunde volgens de NVIC ‘niet langer geborgd’ en is ‘van kwaliteitswinst helemaal geen sprake’. Zo maken de intensivisten zich zorgen over de personeelsbezetting op de IC-afdelingen.

Lees hier verder

Geef een reactie