Zorgsector heeft meeste datalekken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontving vorig jaar bijna 5700 meldingen van datalekken. De gezondheidssector is koploper met het aantal meldingen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de AP.

(Tekst: Zorgvisie)

Bijna 30 procent van alle datalekken (1645 meldingen) komt uit de zorgbranche. De sectoren financiële dienstverlening (ruim 17 procent) en openbaar bestuur (15 procent) sluiten de top drie af. Verder kwam 11,6 procent van de meldingen uit de sector informatie en communicatie. ‘Dat de meeste meldingen uit de zorgsector komen, wil niet zeggen dat zich hier de ergste overtreders bevinden’, schrijft de AP in het jaarverslag. ‘Vaak gaat het in deze branche om gevoelige persoonsgegevens zoals gezondheidsgegevens, financiële gegevens en/of het burgerservicenummer (bsn). Organisaties in deze sectoren moeten, gezien de aard van de gegevens, eerder een melding doen.’

Meldingen datalekken

Op basis van de bijna 5700 meldingen heeft de AP in ruim vierduizend gevallen een eerste, oriënterend onderzoek gedaan. Ruim honderd organisaties kregen naar aanleiding hiervan een waarschuwing van de autoriteit. In tientallen gevallen startte de AP een diepgaander onderzoek.

Lees hier verder

Geef een reactie